top of page

Tovább zöldül Székesfehérvár tömegközlekedéseÚjabb elektromos Ikarus buszokat állít a forgalomba Székesfehérvár vezetése. Az Ikarus saját fejlesztésű és gyártású elektromos autóbuszait a Volánbusz Zrt. üzemelteti majd a városban. A zéró emissziós Ikarus 120e buszok gyártása során a magyar hozzáadott érték meghaladja az 55%-ot, ezzel egyedülálló a hazai piacon.


Az ünnepélyes átadón részt vett Palkovics László Innovációs és Technológiai miniszter, Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere, Tankó Zoltán az Ikarus Globál Zrt. vezérigazgatója és Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár, akik egyaránt kiemelték az elektromos tömegközlekedés környezetre gyakorolt hatásának fontosságát, valamint azt, hogy a tudatos városvezetés részének tekintik a fenntartható fejlődésért tett törekvéseket.


A kormány Zöld Busz Program keretében megvalósuló buszállomány frissítés célja, hogy az új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek beszerzésével sor kerüljön a meglévő autóbusz-állomány fiatalítására, fokozatosan zöldítve ezáltal a helyi közösségi közlekedést.


Tankó Zoltán az átadón azt hangsúlyozta, hogy annak elérésében, hogy hazai a tömegközlekedés zéró emisszióssá válhasson, az utolsó állomás a buszállomány cseréje, az elektromos buszok elterjedésének biztosítása országszerte.


Az átadásra kerülő Ikarus 120e 12 méteres, alacsony padlós, kéttengelyes, elektromos meghajtású autóbuszok 86 utas egyidejű szállítására alkalmasak, és egy feltöltéssel közel 300 kilométert képesek megtenni. A légkondicionált járművek kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint USB-töltővel biztosítják az utasok kényelmét és biztonságos közlekedését.

Comentarios


bottom of page