top of page

Átadták a város első elektromos buszait Kaposváron

Átadta az Ikarus a Kaposvári Közlekedési Zrt. által rendelt legújabb fejlesztésű 120e elektromos buszait. Az Ikarus székesfehérvári gyárában készült, zéró emissziós, tisztán elektromos autóbuszok különlegessége, hogy gyártásuk során a magyar hozzáadott érték meghaladja az 50%-ot.


A több, mint 125 év buszgyártói múlttal rendelkező Ikarus büszke arra, hogy elektromos buszai mechanikai, elektromos és szoftver rendszere is egyaránt magyar mérnökök fejlesztése. Az elmúlt 4-5 év intenzív technológiai fejlesztésének eredményeképpen, a nagymúltú hazai buszgyártó vállalat európai szinten versenyképes, a legmodernebb elektronikai megoldásokkal felszerelt és a megrendelők esztétikai elvárásainak minden szempontból megfelelő zéró emissziós elektromos buszokat gyárt sorozatban a székesfehérvári üzemében.


Az ünnepélyes átadón részt vett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Szita Károly Kaposvárpolgármestere, akik egyaránt kiemelték az elektromos közlekedés környezetre gyakorolt hatásának fontosságát, valamint azt, hogy a tudatos városvezetés részének tekintik a fenntartható fejlődésért tett törekvéseket. Palkovics beszédében utalt arra, hogy Magyarország 2050-re a teljes karbonsemlegesség elérését tűzte ki célul, aminek alapja többek között a teljes buszflotta zéró emissziós buszokra cserélése országszerte.


Széles Gábor, az Ikarus elnöke szerint akkora a különbség a dízel és az elektromos buszok között belső intelligenciában, mint a vonalas és az okostelefonok esetében. Ez azonban elmondása szerint azt is jelenti, hogy többet kell foglalkozni az elektromos buszok üzemeltetésével is, utalt itt például a közel egyhetes sofőrképzésre. Azonban a zéró károsanyag kibocsátás mellett a hagyományos buszokhoz képest jelentősen fejlettebb fedélzeti, illetve irányítási technológiák is jelentős előnyt biztosítanak a felhasználók számára.


Az Ikarus pedig továbbra is a dinamikus megújulást szem előtt tartva növeli termékportfolióját, aminek köszönhetően az idei évtől elektromos buszok és személyautók töltésére alkalmas töltőállomásokat is fejleszt és hoz forgalomba.


Comments


bottom of page