top of page

Busworld 2019

2019 októberében a brüsszeli Busworld kiállításon találkozhatott először a nagyközönség a székesfehérvári IKARUS gyár legújabb fejlesztésével, az IKARUS CityPioneer névre hallgató 12 méteres városi elektromos busszal. A Zöld Busz Program keretében 2021. február 1-jén Székesfehérváron kezdi meg első menetrend szerinti napját a jármű a Volánbusz üzemeltetésében.


A Zöld Busz Program célja a közösségi közlekedésben résztvevő autóbusz-állomány cseréje a hazai buszgyártás ösztönzésével, az üzemeltetett buszok átlagéletkorának, a buszos közlekedés károsanyag-kibocsátási értékeinek és üzemeltetési költségeinek csökkentésével, továbbá az utazási szolgáltatások minőségének javításával. A Magyar Kormány a Program keretében 2020 és 2029 között összesen 35,9 milliárd forintot bocsát rendelkezésre a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú városok és közlekedési közszolgáltatók számára, annak érdekében, hogy elektromos meghajtású buszok beszerzését támogassa.


A Zöld Busz Program keretében forgalomba álló IKARUS CityPioneer igazi különlegesség, ugyanis ez az az első Magyarországon tervezett és gyártott, európai típusengedéllyel rendelkező, tisztán elektromos autóbusz. A magyar mérnökóra ráfordításnak, a székesfehérvári gyártásnak és az egyre jelentősebb hazai beszállítói teljesítménynek köszönhetően már most 50,1% a magyar hozzáadott érték, ami az IKARUS szándékai szerint a sorozatgyártás beindulásával fokozatosan tovább emelkedhet.


A tesztjárművel egy időben további 4 db autóbusz gyártása fejeződött be. 2021 januárjában elkezdődött egy 40 darabos széria készletre gyártása, amely már az új, magyar formatervezésű és gyártású modern homlok és hátfal dizájn jegyeket hordozza. Az IKARUS nem titkolt szándéka, hogy ezekkel a járművekkel pályázzon a Zöld Busz Program keretéből támogatott önkormányzati és Volánbusz beszerzésekre. A folyamatban lévő külföldi tendereken való sikeres értékesítésre felkészülve - a 40 darab autóbusz gyártása mellett - további 60 darab 12 méteres CityPioneer ez évi gyártását készíti elő, így a tervek szerint év végével akár 100 db új IKARUS elektromos busz forgalomba állításával is kalkulálhatnak a potenciális vevők.


Az IKARUS CityPioneer felszereltségét tekintve is megállja a helyét az európai mezőnyben. A 314 KWh-os akkumulátor pakkal szerelt jármű, 250 km-es garantált hatótávolsággal rendelkezik, fűtése is elektromos, így valóban egy négy évszakon át nulla emissziós járműről beszélhetünk. Töltése az elérhető kapacitások függvényében akár 3 óra alatt is kényelmesen megoldható. A teszt során mind az IKARUS, mind a Zöld Busz Program „vándortöltőjével” töltik a buszt, ezzel is tapasztalatokat szerezve a jármű és a töltők kompatibilitásáról, üzemeltetéséről. Az IKARUS CityPioneer többféle üléselrendezéssel is rendelhető, a Zöld Busz Mintaprojektben résztvevő járműben 29 ülőhely áll rendelkezésre, e mellett 56 álló utas szállítására van lehetőség. Az utasok kényelme érdekében ingyenes Wifi csatlakozási lehetőség és az okos eszközök töltésére alkalmas USB csatlakozók is helyet kaptak az IKARUS számára új korszak hajnalát jelentő járműben.


bottom of page