top of page

Ikarus elektromos autóbuszok érkeznek Székesfehérvárra

Ünnepélyes keretek között jelentették be, hogy az Ikarus 12 db – saját fejlesztésű és gyártású - elektromos autóbuszt szállít Székesfehérvárra a Volánbusz Zrt. számára június hónaptól kezdődően.

A Zöld Busz Program keretében megvalósuló buszállomány frissítés célja, hogy az új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek beszerzésével sor kerüljön a meglévő autóbusz-állomány fiatalítására, fokozatosan zöldítve ezáltal a helyi közösségi közlekedést.


Az átadásra kerülő Ikarus 120e 12 méteres, alacsony padlós, kéttengelyes, elektromos meghajtású autóbuszok 86 utas egyidejű szállítására alkalmasak, és egy feltöltéssel közel 300 kilométert képesek megtenni. A buszok gyártása során a magyar hozzáadott érték meghaladja az 55%-ot.


A légkondicionált járművek kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint USB-töltővel biztosítják az utasok kényelmét és biztonságos közlekedését.


A több, mint 125 év buszgyártói múlttal rendelkező Ikarus teljes megújuláson ment keresztül, és a tervezési folyamatokat továbbra is kizárólag magyar szakemberekre bízza, ami azt jelenti, hogy elektromos buszai mechanikai, elektromos és szoftverfejlesztése is egyaránt hazai mérnökök munkája. Az elektromos járművek zajterhelése alacsonyabb hagyományos társaiknál, károsanyag-kibocsátásuk pedig lokálisan zéró.

bottom of page