top of page

Már 12 Ikarus 120e elektromos busz szállít utasokat Székesfehérváron

2022.október 27. Székesfehérvár - Megérkezett az utolsó, azaz a tizenkettedik Ikarus 120e elektromos városi busz Székesfehérvárra, ezzel teljes lett a Volánbusz által, a Zöld Busz Program támogatásból vásárolt 60 darabos elektromos busz flotta Ikarusra eső, 12 járműből álló része.


A Volánbusz 2022 áprilisában írta alá azt a 60 darab elektromos autóbusz vásárlásáról szóló szerződést, melynek részét képezi az Ikarus által gyártott 12 db Ikarus 120e elektromos busz.

A Zöld Busz Program keretében megvalósuló beruházás célja a Volánbusz autóbusz-állományának fiatalítása és annak zöldítése, a fenntartható közösségi közlekedés kialakítása.


Az ünnepélyes buszátadón részt vett Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere, Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese és parlamenti államtitkára, Fejér megye 1. számú választókerületének országgyűlési képviselője, Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója, Kruchina Vince, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója és Tankó Zoltán, az Ikarus Global Zrt. vezérigazgatója.


Tankó Zoltán, az Ikarus Global Zrt. vezérigazgatója az átadás kapcsán kiemelte, hogy székesfehérvári vállalatként külön öröm, hogy a városban ezentúl 12 db Ikarus 120e járul ezentúl hozzá a közösségi közlekedés színvonalának emeléséhez. Az Ikarus mérnökeinek munkájával kapcsolatban pedig elmondása szerint a legfontosabbak azok a szakmai visszajelzések, amelyek alapján a busz megbízhatóságát és a hatótávot tekintve is kiemelkedik az elektromos buszok közül. „Az Ikarus továbbra is nagy népszerűségnek örvend a felhasználók körében, szerencsére nagyon sokan szeretnek minket, de nagyon fontos, hogy a szakma is elismerje a mérnökeink munkáját. Büszke vagyok, hogy ebben sem nemzetközi sem hazai szinten nincs hiány” – tette hozzá a vezérigazgató.


A programnak köszönhetően idén 12 db Ikarus 120e típusú elektromos meghajtású, lokálisan zéró emissziós autóbusszal gyarapodott a székesfehérvári buszállomány. A szóló kivitelű, alacsony padlós, kéttengelyes járművek 30 ülő és 55 álló utas egyidejű szállítására alkalmasak és egy feltöltéssel – az időjárási körülményektől, útviszonyoktól függően – akár 300 kilométert is képesek megtenni. A légkondicionált buszok kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint USB-töltővel biztosítják az utasok színvonalas és biztonságos kiszolgálását.




bottom of page