top of page

Szenzorokkal felszerelt buszoké a jövő



Az Ikarus 120e elektromos buszain kezdte meg az ún. „Blind Spot Monitoring System” rendszer működésének tesztelését a TÜV Rheinland InterCert Kft.


Május 26-27-én kerül megrendezésre a Greentech 2022 esemény a zalaegerszegi ZalaZONE Járműipari Tesztpályán, ahol a csütörtöki napon az Ikarus és a TÜV Rheinland egy holttér figyelő rendszer, az úgynevezett „Blind Spot Monitoring System” tesztelési eljárását demonstrálta az Ikarus 120e elektromos buszon.

A 2022 nyarán az érvénybe lépő 2019/2144 új Európai Uniós rendelet az ún. GSR (General Safety Regulation) értelmében, az újonnan jóváhagyásra kerülő járműtípusoknak több olyan rendszert is tartalmazniuk kell, amelyek növelik az általános biztonságot, továbbá elősegítik az utasok és a veszélyeztetett úthasználók védelmét. Ezen rendszerek közé tartozik többek között a Blind Spot Monitoring System is, amely a jármű holtterében tartózkodó gyalogosokra, biciklisekre hívja fel a sofőr figyelmét, ezzel segítve őt a manőverezésben.

A ZalaZONE tesztpályán rendelkezésre állnak azok a tesztmodulok és eszközök, amelyek lehetővé teszik, hogy akár valós forgalmi szituációt modellezve, nagy biztonsággal legyenek tesztelhetők a különböző GSR által is megnevezett eszközök. A teszt során például a ZalaZONE robotizált biciklis bábut mozgató platformját használva, a speciális városi tesztkörnyezetben, a Smart City-ben, a ZalaZONE ADAS feladatokra kiképzett tesztmérnökeinek segítségével az Ikarus 120e buszába egy utólagosan beépített, a TÜV Rheinland által kifejezetten a tesztelési célokra fejlesztett holttér figyelő rendszer kipróbálására került sor.

Ezeknek a teszteknek célja többek között felkészülni a buszok méretéből is adódó egyedi közlekedési kihívásokra, fejleszteni a biztonságot növelő rendszerek hatékonyságát, valamint megkönnyíteni az új rendszerek mielőbbi bevezetését a mindennapi forgalomba, elősegítve a biztonságosabb közlekedés létrejöttét.


bottom of page